audiobooks audioboeken

Heb je ooit tijdens het reizen, wandelen of sporten willen lezen, maar vond je het onhandig om een ​​zwaar boek mee te nemen? Of heb je moeite met lezen omdat je dyslexie hebt? Misschien wil je gewoon een boek lezen terwijl je je handen vrij hebt om andere dingen te doen. Als dat het geval is, zijn audioboeken misschien wel iets voor jou.

Wat zijn audiobooks?

Audiobooks, ook wel gesproken boeken genoemd, zijn opgenomen versies van gedrukte boeken. In plaats van de tekst te lezen, kun je luisteren naar een voorlezer die de woorden voor je uitspreekt. De meeste audioboeken zijn beschikbaar in digitale vorm, wat betekent dat je ze kunt downloaden en afspelen op een smartphone, tablet of computer.

Audioboeken zijn beschikbaar in veel verschillende genres, van fictie tot non-fictie, van thrillers tot biografieën. En veel boeken worden gelezen door beroemde stemacteurs en auteurs, waardoor het luisteren naar een audioboek een bijzondere ervaring kan zijn.

Wat zijn de voordelen van audiobooks?

Audioboeken hebben veel voordelen ten opzichte van gedrukte boeken. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

Handig en draagbaar

Een van de grootste voordelen van audioboeken is dat je ze overal kunt beluisteren. Je hebt alleen een apparaat nodig waarop je het audioboek kunt afspelen, zoals een smartphone of tablet. Hierdoor zijn audioboeken ideaal voor onderweg, bijvoorbeeld tijdens het reizen met het openbaar vervoer of het maken van een lange autorit.

Makkelijker dan lezen

Voor sommige mensen kan het lezen van een boek een uitdaging zijn. Mensen met dyslexie kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met lezen. Voor hen kan een audioboek een uitkomst zijn omdat ze alleen maar hoeven te luisteren.

Handen vrij

Een ander groot voordeel van audioboeken is dat je je handen vrij hebt terwijl je luistert. Hierdoor kun je bijvoorbeeld het huishouden doen, sporten, of werken terwijl je naar een audioboek luistert. Dit maakt het een ideale manier om te ontspannen en te multitasken tegelijkertijd.

Goede stemacteurs

De meeste audioboeken worden gelezen door getalenteerde stemacteurs die in staat zijn om de personages tot leven te brengen. Dit kan een bijzondere ervaring zijn omdat je het gevoel hebt dat je in het verhaal wordt gezogen en de personages echt tot leven komen.

Voorlezen aan kinderen

Audioboeken zijn ook ideaal om voor te lezen aan kinderen. Dit kan handig zijn als je zelf geen tijd hebt om voor te lezen, of als je kinderen in een andere taal wilt laten luisteren.

Hoe kun je audiobooks beluisteren?

Audioboeken zijn beschikbaar in veel verschillende formaten en kunnen worden afgespeeld op veel verschillende apparaten. Hier zijn enkele manieren waarop je een audioboek kunt beluisteren:

Smartphone of tablet

Veel mensen luisteren naar audioboeken op hun smartphone of tablet. Hiervoor heb je een app nodig, zoals de app van Storytel of Kobo Plus. Deze apps hebben een groot aanbod van verschillende audioboeken in verschillende genres. Als je via je smartphone of tablet naar audioboeken wil luisteren kan ik je enorm aanraden om te investeren in een goede noise-cancelling koptelefoon. Je kan hier wat goed opties vinden. De meerwaarde is groot, want de speakers van je toestel gaan de kwaliteit van je luisterervaring anders enorm verlagen.

Computer

Je kunt audioboeken ook afspelen op je computer. Hiervoor heb je een programma nodig, zoals iTunes of Audible. Na het downloaden van het audioboek op je computer, kun je het afspelen via het programma.

Smart speaker

Als je een smart speaker hebt, zoals een Amazon Echo of Google Home, kun je deze gebruiken om audioboeken af te spelen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een ​​specifiek boek af te spelen of om een ​​bepaald genre te zoeken.

audiobook luisteren

Waar kun je audiobooks vinden?

Er zijn veel verschillende websites en apps waar je audioboeken kunt vinden. Hier zijn enkele van de populairste:

Storytel

Storytel is een app die je toegang geeft tot duizenden audioboeken in verschillende genres. De app heeft een gratis proefperiode van 14 dagen en daarna betaal je een vast bedrag per maand om onbeperkt naar audioboeken te luisteren.

Kobo Plus

Kobo Plus is een abonnementsservice waarmee je toegang hebt tot zowel e-books als audioboeken. Je betaalt een vast bedrag per maand en hebt onbeperkt toegang tot het aanbod.

Audible

Audible is een app van Amazon die zich volledig richt op audioboeken. Je kunt er zowel losse boeken kopen als een abonnement afsluiten waarmee je maandelijks credits ontvangt die je kunt gebruiken om nieuwe boeken te kopen.

Luisterbieb

De Luisterbieb is een gratis app van de bibliotheek waar je toegang hebt tot honderden verschillende audioboeken. Je hebt een bibliotheekabonnement nodig om de app te gebruiken.

Samengevat

Audioboeken zijn een handige en leuke manier om boeken te lezen. Ze zijn ideaal voor mensen die onderweg zijn, moeite hebben met lezen of gewoon hun handen vrij willen hebben tijdens het lezen. Er zijn veel verschillende apps en websites waar je audioboeken kunt vinden en beluisteren. Probeer er een paar uit en ontdek welke app of website het beste bij jou past!