Hoe bepaal jij wat een goed boek is

Als je van lezen houdt, dan is het vinden van een goed boek een van de beste gevoelens die er zijn. Maar hoe bepaal je wat een goed boek is? Het is niet altijd eenvoudig, want er zijn zoveel verschillende genres, auteurs, stijlen en smaken. In dit artikel geef ik je een aantal handige tips die je kunnen helpen bij het bepalen van wat voor jou een goed boek is.

Kijk naar de auteur

Een van de belangrijkste aspecten van een goed boek is de auteur. Als je een auteur vindt die je bevalt, dan is de kans groot dat je meer van zijn of haar boeken wilt lezen. Als je nog niet bekend bent met de auteur, dan kun je online research doen. Kijk naar de biografie, lees wat andere lezers over de auteur zeggen en kijk of hij of zij prijzen heeft gewonnen.

Lees recensies

Een andere manier om te bepalen of een boek goed is, is door recensies te lezen. Er zijn talloze websites waarop lezers hun mening over boeken delen. Het lezen van recensies kan je helpen om te zien wat andere lezers van het boek vonden en of het iets voor jou is. Let wel op dat niet elke recensie even betrouwbaar is. Het is aan te raden om recensies te lezen op bekende websites als bol.com, Goodreads of Hebban.

Dit is ook waar onze website mee in het spel past. Wij proberen met onze hele redactie te werken aan mooie lijsten met de beste boeken over heel wat verschillende onderwerpen van kookboeken tot de corruptie op Wall Street. Een brede waaier, maar altijd dé boeken die wij vinden dat je écht gelezen moet hebben!

boeken lezen is goed voor jeKies een genre dat bij je past

Een andere manier om te bepalen wat een goed boek is, is door te kijken naar het genre. Er zijn zoveel verschillende genres, van romantiek tot thrillers en van fantasy tot literatuur. Als je eenmaal een genre hebt gevonden dat je bevalt, dan is het gemakkelijker om een goed boek te vinden. Het kan helpen om te kijken welke boeken in jouw favoriete genre veelgeprezen zijn of vaak worden gelezen.

Lees de samenvatting

De samenvatting van een boek kan je veel vertellen over het verhaal en of het iets voor jou is. Het is een korte beschrijving van de inhoud van het boek en kan je helpen om te bepalen of het iets voor jou is. Vaak kun je op websites als bol.com, Libris of AKO de samenvatting lezen voordat je het boek koopt. Lees de samenvatting zorgvuldig en bepaal of het boek iets voor jou is.

Luister naar aanbevelingen

Als laatste tip wil ik je aanraden om te luisteren naar aanbevelingen van anderen. Misschien heb je wel vrienden, familieleden of collega’s die ook van lezen houden. Zij kunnen je vaak goede tips geven over boeken die zij gelezen hebben. Het kan ook helpen om lid te worden van een leesclub of om te kijken naar online communities van boekenliefhebbers.

Dus…

Als je wilt bepalen wat een goed boek is, zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten. Kijk naar de auteur, lees recensies, kies een genre dat bij je past, lees de samenvatting en luister naar aanbevelingen van anderen. Het belangrijkste is om te onthouden dat iedereen verschillende smaken heeft en dat wat voor de een een goed boek is, niet voor de ander hoeft te gelden. Experimenteer, probeer nieuwe auteurs en genres en wees niet bang om een boek weg te leggen als het je niet bevalt.

Onthoud ook dat een goed boek niet per se hetzelfde is als een populair boek. Er zijn veel boeken die niet heel bekend zijn, maar die wel heel goed zijn. Het is niet altijd zo dat de bestsellers ook de beste boeken zijn. Wees dus niet bang om nieuwe auteurs en minder bekende boeken uit te proberen.

Tot slot wil ik nog één ding benadrukken: lezen moet vooral leuk zijn! Het is belangrijk om te genieten van het lezen en niet te veel bezig te zijn met het bepalen van wat wel of niet een goed boek is. Het is oké als je een boek niet leuk vindt, of als je smaak verandert. Blijf vooral lezen en genieten van alle mooie verhalen die er zijn.